Fizični Svet Slovenske Obale in Morskega Dna
Socialne Mreže
FacebookTwitterGoogle+TumblrRedditShare
Vreme Na Obali
Google
Vpis v Obala Novice

Vpišite vaš e-poštni naslov, da bi se naročili in prejemali obvestila o novih dejavnosti in spremembe po elektronski pošti.

Join 9 other subscribers

Galerija Slik Obala
izolski privezi
Zadnji Prispevki
Komentarji
Previous Next
Latest on Thu, 04:56 am

Emily: I'm shekcod that I found this info so easily.

Modesto: I m still learning from you, as I m maikng my way to the top as well. I certainly enjoy reading everything that is written [...]

Anna: Deine Erze4hlungen sind spannend und sehr bidlfaht. Ich kann mir sehr gut vorstellen wie es bei Dir ist. Ich bin gespannt auf die Foto's, die [...]

Komentarji RSS Feed

» Oddaj Komentar

Kontaktna Vizitka
 • Slovenska Obala in Morsko Dno
 • Informativna Stran Slovenske Obale in Morskega Dna
 • Kozlovičeva 21
  6000 Koper
  Slovenija
Map for Kozlovičeva 21 6000 Koper Slovenija

Satelitski Posnetki – Nekaj satelitskih posnetkov našega mediterana in jadranskega morja.

Sateliti za opazovanje Zemlje obstajajo dobrih 40 let. Z njimi opazujemo kmetijske površine in gozdove, reke, jezera in morje, gibanje oblakov, celo pingvine lahko preštejemo ali določimo arheološka najdišča. Predvsem pa so najpomembnejši vir podatkov za zadnje čase vse bolj točno vremensko napoved. Petindevetdeset odstotkov vseh podatkov, ki so potrebni za vremensko napoved, je rezultat satelitskih meritev. Tako je mogoče dokaj dobro napovedati vreme tudi za deset dni vnaprej. Z uporabo satelitskih posnetkov napovedujemo stanje kmetijskih pridelkov; v vidnem delu spektra, na katerega so občutljive človeške oči, rastline vidimo zelene, s snemanjem v infrardeči svetlobi pa je mogoče opaziti že najmanjše poškodbe na rastlini, ki so posledice suše, toče, bolezni. Tudi stanje, ko si rastline opomorejo po naravni nesreči, satelit zazna nemudoma. Kjerkoli imamo opravka s prostorom, pridejo v poštev satelitski posnetki. Googlov program Zemlja (Earth) nam s posnetki z visoko ločljivostjo pomaga natančneje pogledati, kam smo namenjeni, pa sploh ni treba, da smo strokovnjaki za obdelavo satelitskih posnetkov, biti moramo le dovolj spretni in vešči. »Vidimo lahko najmanjše podrobnosti, posamezne stavbe, ceste, travnik ali obrežje jezera, kjer bi radi imeli piknik, ocenimo možnost dostopa z avtom, si izberemo bližino vode. Ampak koliko ljudi se sploh zaveda, da je v ozadju take aplikacije napredna satelitska tehnologija?« Karte za navigacijo so ravno tako plod satelitskih posnetkov iz vesolja.
 

Mediteran Satelit

Mediteran – Posnetek NASA

Istra iz Satelita

Istra

 

Tržaški Zaliv

Tržaški zaliv – Koperski zaliv

Burja Zaliv

Močna burja v tržaškem zalivu. Na posnetku se lepo vidi kje burja najbolj vleče.
 

Izliv Reke v Morje

Izliv Soče po močnem nalivu. Na tem satelitskem posnetku se vidi kam gredo morski tokovi. Upam da plinski terminal ne bo tokove porinil v obratno smer. Uparjevalnik na plinskem terminalu spušča v morje enormne količine shlajene morske vode.

Koprski Zaliv

Trst – Koper – Izola
Satelitski Posnetki
5 (100%) 2 votes

 • Tudi padalec naj bi umrl zaradi smejalnega plina oktober 24, 2016
  Del kriminalistične preiskave v šempetrski bolnišnici naj bi bila tudi smrt 40-letnega padalca, ki je marca umrl v bolnišnici, kjer so ga obravnavali v sobi, v kateri je iz priključka za kisik . . .
 • V prometnih nesrečah umrla pešec in peška oktober 20, 2016
  V jutranjih prometnih nesrečah sta v Mengšu in Velenju umrla pešec in peška. Na Šaleški cesti v Velenju je ob 6. 20 voznik osebnega vozila na prehodu za pešce povozil peško.
 • Srhljivi klovn tokrat strašil v Hrvatinih oktober 19, 2016
  Koprske policiste so v teh dneh obvestili o neznancu, preoblečenem v klovna, ki v bližini osnovne šole v Hrvatinih straši otroke. Na obrazu je imel belo masko, nosil je krajšo rdečo lasuljo.
 • Vrhovno sodišče: CSD velenjska dečka odvzel prenagljeno oktober 19, 2016
  Vrhovno sodišče je odločilo, da je bil odvzem dečkov nezakonit - CSD bi moral najprej počakati na odločitev ministrstva, ali dajo starim staršem dovoljenje za rejniško dejavnost.
 • Zelena rastlina v sodih oktober 18, 2016
  Novogoriški policisti so 7. oktobra v Podsabotinu pri izvajanju rednih nalog ustavili 28-letnega voznika avtomobila, v njegovem vozilu je bil tudi 31-letni sopotnik, oba z Gorenjskega.
Orientacijska Povezava